Blog mei 2020: “Saam kan ons die verskil maak”

“Saam kan ons die verskil maak”

‘Al wat hulle gevra het, is dat ons nie die armes onder hulle moet vergeet nie.’
Galasiërs 2:10, Die Bybel (Afrikaans)

Het is een bijzondere tijd waarin we leven. We hadden mooie plannen voor dit jaar. Vrijwilligers uit Nederland en groepen uit Zuid-Afrika zouden programma’s doen op de scholen en in het Light House. De Nederlanders zijn inmiddels weer terug in Nederland en de programma’s van Good News ZA in het Light House en op scholen zijn stopgezet. De focus in ons werk is hierdoor tijdelijk veranderd, van programma’s om kinderen juiste keuzes voor de toekomst te laten maken naar noodhulp.

Inmiddels zijn we in Zuid-Afrika in de zevende week van de “Lockdown”. Vanaf vorige week is er een kleine versoepeling van de maatregelen aangekondigd. We mogen van 6 tot 9 uur ‘s ochtends buiten sporten en een aantal winkel zijn weer open, onder strenge voorwaarden. De scholen gaan gefaseerd open. De hoogste klassen gaan als eerste weer naar school, in verband met de examens. De lagere klassen volgen met tussenpozen van twee weken. De kleuters gaan als laatste groep in juli weer naar school. De lockdown maatregelen kunnen echter zo weer verzwaard worden aangezien de regering de piek van de crisis in september verwacht.

In het begin hadden we gedacht dat we achterstallig onderhoud konden doen, de achterstand in de administratie bijwerken, de website-inhoud bijwerken en misschien wel beginnen om een boek te schrijven. De nood onder de mensen heeft onze plannen ingehaald. De mensen hebben het zwaar. Velen zijn hun baan kwijtgeraakt en daardoor ook hun inkomen. De regering doet wat ze kan om iedere door de crisis getroffen persoon nog een kleine uitkering te geven, maar dat helpt slechts gedeeltelijk. Kinderen krijgen normaal op school vijf keer per week een maaltijd, maar krijgen nu thuis weinig tot niets.

Wij zijn nooit een voorstander geweest om eten uit te delen. Deels omdat kinderen normaal eten op school krijgen. Verder willen we mensen niet afhankelijk maken van ons en willen we niet de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kinderen te voeden wegnemen. Maar nood breekt wet. We moeten nu doen wat onze hand vindt om te doen en mensen helpen die weinig tot geen eten hebben. Als we nu niets doen kunnen we net zo goed stoppen met ons werk in Karatara.

Wij hebben van de gemeente en vergunning gekregen om tijdens de lockdown actief te zijn. Hier zijn we erg blij mee. Zo zien we “onze” kinderen en jongeren nog met enige regelmaat. Ons werkgebied is groot, tot zo’n 17 kilometer afstand van Karatara. We kunnen als organisatie nooit iedere behoeftige van een maaltijd voorzien. Gelukkig zijn er meer mensen en organisaties die samen met ons het verschil willen maken. Dorpjes zoals Fairview en Elandskraal zijn door organisaties “geadopteerd” om daar een “sopkombuis” (is Afrikaans voor voedselkeuken) te beginnen. Kleine boeren- en bosbouwgemeenschappen, zoals Ruyterplaas en Kraaibosch, waar mensen ver uit elkaar wonen geven we één keer per twee weken een voedselpakket. Het is ondoenlijk om daar regelmatig warm eten te brengen. Wij geven vanuit het Light House vijf ochtenden per week Epap (een pap met veel gezonde voedingsmiddelen) aan ongeveer 90 kinderen. Epap krijgen we gratis van een organisatie uit Knysna en distribueren we ook naar andere sopkombuise in de omgeving. Drie keer per week geven we ‘s middags vanuit het Light House een warme maaltijd aan ongeveer 200 kinderen en volwassenen in Karatara. We rijden met ons busje door de drie dorpskernen van Karatara. Zodra de mensen de toeter horen komen ze uit hun huizen met een bord of een bakje en wij scheppen het eten in. Bij een aantal locaties stoppen we en komen de mensen naar ons toe. Met pionnen zorgen we ervoor dat ze 1.5 meter afstand houden.
Naast het voedselprogramma vanuit het Light House sponsoren we nog een aantal andere sopkombuise in de omgeving waarbij zo’n 550 borden warm eten per week uitgedeeld.

We hebben twee dames uit Karatara die drie keer per week uren in de keuken van het Light House staan te koken om de mensen een gezonde maaltijd voor te schotelen. Verder zijn er een aantal jongvolwassenen uit Knysna die, wanneer hun studie het toelaat, overnachten bij het Light House. Samen met onze Ruben helpen ze met het uitdelen van het eten en geven ze de kinderen van Karatara volop aandacht. Zo maken we samen het verschil.

Er zijn ook positieve kanten aan een crisis zoals deze. Toen de lockdown begon dachten we dat we de kinderen en jongeren maanden niet zouden zien. Gelukkig mogen we eten uitdelen en zien we in wat voor omstandigheden de kinderen leven en wie hun ouders zijn. Wij verblijven nu inmiddels zeven weken bij het Light House in een caravan en kunnen proeven hoe het is om permanent in Karatara te wonen. Verder zien wij dat mensen en organisaties initiatieven ontplooien om anderen te helpen. Wij krijgen meer contacten met andere goede doelen-organisaties en werken veel samen.

Wat hartverwarmend is, zijn de mensen die goederen geven, zoals een boer die ons 20 kilo vlees gaf, een slager die voor 5 maaltijden vlees gaf en iemand die met een kool en andere levensmiddelen zijn steentje wil bijdragen om de bevolking te voeden.

Ook in Nederland worden acties opgezet zodat wij de kinderen en hun families van eten kunnen voorzien. Ezra en Ruben (zie foto hiernaast), twee jongens van 4 en 6 jaar uit Buitenpost hadden een geweldig idee. Ze hebben een sponsorfietstocht voor de kinderen van Karatara gedaan. Deze mannen hebben €850.— bij elkaar gefietst. Wat een kerels!!! Door hun idee in praktijk te brengen maken zij het verschil in de levens van hun leeftijdsgenoten. Ezra en Ruben, Baie Dankie!!!

U kunt ook helpen door een gift over te maken op:
IBAN: NL61 ABNA 0447 8017 08
t.n.v.: VPE zending (of opdracht tot Wereldzending)
o.v.v.: Good News ZA (voedselproject) / Zuid-Afrika

So kan ons saam die verskil maak!!!”


kort – kort – kort

Quantum project
Een aantal maanden geleden hebben we gevraagd of mensen ons wilden sponsoren om een 16-seater busje te kopen. We zijn erg blij en dankbaar dat het volledige bedrag binnen is. Het busje is inmiddels besteld. Theo moet nog voor zijn Zuid-Afrikaanse rijbewijs om dit busje te besturen. Door de lockdown is dit ook uitgesteld.

Verlof
We hadden gepland om op dit moment op verlof te zijn in Nederland, maar door de Corona crisis is alles afgelast. We hopen volgend jaar rond dezelfde tijd te komen.

Light House project.
Op de dag dat de lockdown begon zou de laatste hamertik geslagen zijn om de grond te kopen. Dit is nu uitgesteld. Er is een video gemaakt waarin Theo een rondleiding geeft door het Light House en de bouwplannen voor de toekomst uitlegt. Deze video kan bekeken worden onder aan deze pagina. We komen binnenkort nog met een uitgebreide nieuws update over het Light House.

Dagelijks nieuws
Voor dagelijks nieuws verwijzen wij u naar de facebookpagina van Good News ZA en Theo de Jong.
U kunt de facebookberichten van Good News ZA ook bekijken op de nieuwspagina op deze website.

We wensen iedereen in deze hectische tijden Gods rust, vrede en bescherming toe.

Theo en Jinke de Jong
Knysna/Karatara
Zuid-Afrika