Light House Update september 2022

Light House update september 2022

Na ons verlof in april tot begin juni 2022, waar we veel over de ontwikkelingen van het Light House hebben verteld, hier weer een nieuwe update over geduld, politiek, harde werkers, geld en andere zaken.


Geduld is een schone zaak…
Het gaat stroperig, maar we zien beweging. De tent, waarvan wij dachten dat deze twee jaar zou moeten staan, staat inmiddels al meer dan drie en een half jaar. Hopenlijk houdt de tent het nog even een tijdje vol, ondanks de lentestormen.
We hebben het verzoek tot bestemmingsplanverandering voor de Light House-grond inmiddels ingediend bij de gemeente. Een bureau is bereid gevonden om dit voor ons te doen, want als leek is het bijna een onbegonnen verhaal. Als dit verzoek wordt goedgekeurd, kunnen we de bouwplannen voor het Light House indienen. Halverwege volgend jaar hopen we dan te beginnen met de bouw van het permanente kinder- en jongerencentrum.

Mens erger je niet
Het Light House-project is lang niet meer alleen een kinder- en jongerencentrum. We hebben plannen voor drie aangrenzende stukken grond (zie plattegrond). Erf 121 en erf 123 zijn inmiddels in ons bezit. Erf 122, de grond tussen de beheerderswoning en het Light House, proberen we ook te kopen. Hier moet de gemeenteraad toestemming voor geven. Het gaat hier politiek gezien nogal wat anders. De partijen kunnen zelf hun burgemeester kiezen. Het is maar net welke coalitie de meerderheid heeft. Deze coalitie levert dan de burgemeester, viceburgemeester en voorzitter van de gemeenteraad. Daarmee hebben ze feitelijk alle macht in handen totdat coalitieleden besluiten dat ze toch iets anders willen. Inmiddels hebben we in acht jaar tijd al met zeven burgemeesters te doen gehad. Soms is er ook een aantal maanden geen commissievergadering, waar ons verzoek tot koop dient te worden behandeld voor een advies aan de raad. Al deze zaken maken dat de gemeentelijke processen erg traag verlopen. De aankoop van de grond van het Light House heeft zeven jaar geduurd. We hopen dat de grond van erf 122 sneller gaat.

Een “Lego-project”
We hebben het Light House-project opgedeeld in deelprojecten en noemen het daarom een soort van “lego-project”. Onze eerste prioriteit is de bouw van het kinder- en jongerencentrum en de aankoop van erf 122. Vervolgens kijken we hoeveel geld er nog is om andere onderdelen te financieren. Mocht voor een gedeelte van het project nog geen geld beschikbaar zijn, dan starten we dat ook niet. We gaan geen gekke dingen doen. Als het geld er wel is, dan gaan we kijken wat voor ons operationeel het beste is om als eerste te gaan bouwen en plakken we weer een “legobouwsteen” aan het project.

Harde werkers uit Nederland én Zuid-Afrika
World Servants is in de Nederlandse zomervakantie met 26 mensen drie weken komen werken bij het Light House project. Zij hebben, in samenwerking met vroegtijdig schoolverlaters uit Karatara, flink de handen uit de mouwen gestoken. Er is gebouwd aan keermuren, muren, stoepen en een verblijf voor vrijwilligers. Al deze dingen zijn gebouwd met het oog op de permanente realisatie van de verschillende fasen. We zijn erg dankbaar voor wat zij hebben gedaan.

Op de foto hiernaast kunt u zien wat er allemaal gebouwd is.

 


Samen maken we het verschil.
Wij zijn super dankbaar voor alle donaties die tot nu toe zijn binnengekomen. Door alle giftgevers is inmiddels het geweldige bedrag van €345.500 bijeengebracht.
Doordat onze plannen uitbreiden en de bouwmaterialen duurder worden gaat het budget voor het Light House project omhoog. Verder hebben we nog met koerswisselingen te maken. Dit maakt dat ons budget een goede schatting is met een gemiddelde koers van het afgelopen jaar van de Zuid-Afrikaanse Rand ten opzichte van de Euro als basis. Op dit moment is het budget voor alle onderdelen van het project ongeveer €450.000. We moeten dus nog ongeveer €104.500 bij elkaar verzamelen.

Update 24 November: Wij zijn heel erg dankbaar dat we kunnen melden dat het geld voor de bouw van het Light House project binnen is!!! Natuurlijk zijn donaties voor de lopende kosten nog van harte welkom.

U kunt ons daarbij helpen door:

  • Een fondsenwervende activiteit op touw te zetten voor de bouw van het Light House. Neem daarvoor contact met ons op via theo@goodnewsza.com.
  • Een belastingaftrekbare gift over te maken. Voor gegevens, zie onderstaande foto.

Zo maken we samen het verschil in de levens van de kinderen en jongeren waar wij mee werken.

Baie dankie,
Theo en Jinke de Jong
Karatara, Zuid-Afrika

Meer informatie over het Light House kunt u vinden op Light House pagina op deze website.