Het nieuwe (ab)normaal!? (blog)

Het nieuwe (ab)normaal!?

“Julle moenie wees soos die mense van hierdie wêreld nie. Julle moet vir God vra om julle te verander sodat julle die regte dinge sal dink. Dan sal julle dinge doen wat God wil hê julle moet doen, goeie dinge, dinge waarvan Hy hou, dinge wat heeltemal reg is.”     Romeine 12:2 (Die Bybel, Afrikaans)

In verband met de COVID-19-pandemie werd er de afgelopen maanden veel gesproken over ‘het nieuwe normaal’. Mondkapjes op, 1,5 meter afstand, kerken maar voor dertig procent vol, niet zingen, geen handen schudden et cetera. Ook in Karatara ontkomen we niet aan het nieuwe, hopelijk tijdelijke, normaal. De lockdown-regels zijn flink versoepeld, al is internationaal vliegverkeer nog niet mogelijk. Regels voor wat betreft buitenshuis mondkapjes dragen, minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden en een beperkt aantal mensen bij samenkomsten blijven van kracht. Helaas kunnen wij vanwege deze beperkingen nog steeds geen programma’s uitvoeren. Sinds maart zijn we daarom druk bezig met het uitdelen van voedsel.

Je kunt zo bezig zijn met dit nieuwe normaal dat je bijna vergeet wat je roeping is. Een aantal weken terug liep ik, Theo, na het voedselprogramma over het terrein van het Light House en werd ik me weer bewust van het eigenlijke doel van dit gebouw. Sinds maart hebben we echter al geen kinderen en jongeren in het Light House gehad. Op een speeltoestel, door een vrijwilliger uit Nederland gebouwd, hebben nog geen kinderen gespeeld. Ik miste de kinderen en de jongeren en het maakte mij neerslachtig.

Twee dagen later moest ik wat kopen in een winkel. Nu valt ons busje met smileys wel op en twee mannen in de winkel vroegen naar wat wij doen. Ik vertelde vervolgens spontaan en enthousiast over wat we doen en wat onze plannen voor de toekomst zijn. Ik kwam thuis bij Jinke met de uitroep: “Ik ben mijn passie nog niet kwijt!!!”. Ik was zo blij dat ik nog gepassioneerd over onze roeping en het werk kon vertellen. Je kunt zo opgeslokt worden door de dagelijkse dingen dat je soms weer even terug moet naar de basis van waarom je dingen doet.

Door gewenning wordt het abnormale normaal
Doordat een aantal zaken zo gewoon worden, ga je ze als normaal beschouwen terwijl het niet normaal moet zijn. In Zuid-Afrika worden per jaar meer dan 21.000 moorden gepleegd, is veel huiselijk geweld door alcohol- en drugsmisbruik, wordt tijdens de lockdown een alcoholverbod opgelegd om bedden vrij te houden voor COVID-19-patiënten, leven mensen in bittere armoede, is veel corruptie, worden kleine kinderen verkracht, krijgen lagere school meisjes een abortus, worden meisjes van 14 jaar moeder en komen veel kinderen op de wereld met een Foetaal Alcohol Syndroom. Dit is een gedeelte van de problemen waar dit mooie land mee kampt.

Als je hier wat langer woont, kun je een dikke huid krijgen en ga je deze ellende als normaal beschouwen. Daarom nemen wij zo nu en dan even afstand om te beseffen wat nu eigenlijk normaal moet zijn. Wij halen onze maatstaf voor “normaal” uit de Bijbel. Daarin staan waarden zoals trouw, eerlijkheid, respect, omzien naar weduwen en wezen, omzien naar armen en ga zo maar door. We willen ons laten leiden door deze waarden om te beseffen wat uiteindelijk écht normaal is en willen de ellende van Zuid-Afrika zoals hierboven beschreven niet als normaal gaan accepteren.

Kunnen we dan Zuid-Afrika in ons eentje veranderen naar het echte normaal? Dat zal moeilijk worden, maar we kunnen wel onze omgeving stap voor stap, persoon voor persoon, bewust laten worden en begeleiden naar het normale normaal.

Wij kunnen daarom niet wachten om weer te starten met de programma’s in het Light House en op scholen, vrijwilligers uit Nederland en Zuid-Afrika te verwelkomen, samen te werken met andere organisaties et cetera om “Saam die verskil te maak” van abnormaal naar normaal!!!


kort – kort – kort

Voedselprogramma’s
Wij zijn nog steeds bezig met het uitdelen van warme maaltijden. Doordat wij veel fondsen hebben binnengekregen uit Nederland én Zuid-Afrika kunnen wij naast de “soupkitchen” (= voedselkeuken) van het Light House ook nog zeven à acht andere soupkitchens bevoorraden. Wij delen samen met teams uit diverse gebieden tussen de 3000 en 4000 warme maaltijden per week uit. Wij zijn erg dankbaar dat wij in deze moeilijke tijd van werkloosheid en armoede mensen kunnen helpen. Wilt u ook meehelpen? Kijk dan op: https://goodnewsza.com/voedselprogramma-karatara/

 

World Servants
Heb je nog geen vakantieplannen voor volgend jaar of weet jij iemand die de handen uit de mouwen wil steken om samen met ons het verschil te maken? Er zijn nog een aantal plaatsen vrij om volgend jaar zomer met World Servants op werkvakantie te gaan naar het Light House in Karatara, Zuid-Afrika. Misschien iets voor jou? Meer informatie: https://goodnewsza.com/ws-sa121/

 

De nieuwe bus
“Daar is tie dan” May I present to you… “tromgeroffel🥁🥁🥁”… Het nieuwe vlaggenschip van Good News ZA!!!  Zo super dankbaar voor ons nieuwe busje. Dit is het resultaat van de actie die we in februari en maart hebben gehouden. Binnen twee maanden was al het geld voor dit busje binnen, WOW!!! Net voor de lockdown van 26 maart hebben we deze 16-seater besteld en in juli hebben we hem opgehaald. We willen tegen iedereen BAIE DANKIE zeggen voor de donaties die binnen zijn gekomen. #BambelelakuJesu #HoldontoJesus #HouvasaanJesus  Helaas kunnen we nu geen programma’s uitvoeren door de COVID-19-crisis, maar dat gaat veranderen!!! Zodra de situatie het weer toelaat, gaan we massa’s kids en jongeren vervoeren in deze bus. We kunnen niet wachten!!! De VW-transporter heeft al zeven jaar goede diensten bewezen en wordt binnenkort weer helemaal nagekeken en gepimpt. We houden deze “oude dame” zeker aan om zo nog meer kinderen en ook vrijwilligers te vervoeren. voor meer foto’s klik hier.

Nieuwe informatie-/promotiefilm
Heinze Luimstra en Wietse Boorsma waren begin dit jaar bij ons op visite om filmopnamen te maken. Een resultaat daarvan is de nieuwe informatie-/promofilm van Good News South Africa. U kunt dit bewonderen via: https://www.youtube.com/watch?v=Dei06mPorH8 of onder aan deze pagina. Mooi werk mannen!!!

De grond aankoop
We zijn superblij dat we na zes jaar eindelijk de grond, waarop het Light House staat, kunnen kopen. Volgende week kunnen we het koopcontract ondertekenen. Dan begint het proces van aanvraag van een bouwvergunning et cetera. We hebben inmiddels ook een aanvraag ingediend om de grond naast het Light House te kopen. Onze plannen ontwikkelen zich en we hebben meer grond nodig dan dat we nu kunnen kopen. We hopen dat we dit stuk grond er snel bij kunnen krijgen zodat we de plannen snel kunnen verwezenlijken.

Light House-update
Binnenkort zullen we met een uitgebreide Light House-update komen. Via dit filmpje kun je alvast zien hoe ver de bouw is gevorderd en wat de plannen voor de toekomst zijn: https://www.youtube.com/watch?v=h840k2sIbKQ&t=222s

Dagelijks nieuws
Voor dagelijks nieuws verwijzen wij u naar de facebookpagina van Good News ZA en Theo de Jong.
U kunt de facebookberichten van Good News ZA ook bekijken op de nieuwspagina op deze website.

Theo en Jinke de Jong
Knysna/Karatara
Zuid-Afrika