Cornona Virus Update 1 april 2020

Corona Virus Update

Knysna/Karatara 1 april 2020
Hallo mensen,
Hier een vervolg update van 18 maart 2020 over de gevolgen van het Coronavirus voor ons en ons werk hier in Zuid-Afrika.

In verband met het Coronavirus heeft de regering van Zuid-Afrika een aantal weken geleden besloten dat de scholen moeten sluiten en grote groepen mensen niet meer bij elkaar mogen komen. Wij hebben toen besloten om alle programma’s in het Light House stop te zetten. Temeer omdat wij ook met mensen uit Nederland in aanraking waren geweest. Er kwamen een aantal moeders verhaal halen waarom de kinderen niet meer naar het Light House konden komen. Wij voorzien dus blijkbaar wel in een behoefte. Er is hen uitgelegd dat wij de richtlijnen van de regering te volgen. Dit vinden wij belangrijk om zo een goed voorbeeld voor de bevolking te zijn. Het is wel erg jammer dat we de kinderen en jongeren nu niet meer zien.

We zitten sinds donderdag drie weken in een landelijke lockdown. We verblijven bij het Light House in Karatara samen met onze zoon Ruben en Sander van der Maarl. Sander zou afgelopen zaterdag naar Nederland vliegen maar alle vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika is komen te vervallen. Onze andere Nederlandse vrijwilligers hadden het land al verlaten en zijn nu weer in Nederland. Voor Sander zelf is dit natuurlijk wel even schakelen maar hij gaat er goed mee om. Hij is de “bouw-vrijwilliger” dus er is veel te doen voor hem. We hebben de afgelopen dagen genoeg bouwmateriaal in huis gehaald.
De lockdown betekent voor ons dat wij alleen weg mogen om levensmiddelen te halen in Karatara en voor dokters- en/of drogisterijbezoek naar Sedgefield mogen, zo’n 25 km van Karatara.

We zijn rustig onder de situatie, misschien is berustend wel een beter woord. Nu paniekerig zijn heeft geen zin en we wachten maar af hoelang dit gaat duren. Onzeker is het wel allemaal.

Er is werk genoeg in en om het Light House. Hierbij kun je denken aan bouwen, herstellen, opruimen, inrichten en administratie. Verder is ons gevraagd om begin april online een cursus kinder- en jongerenwerk te geven voor Jeugd met een Opdracht.

We proberen bij de gemeente een vergunning te krijgen zodat wij de armste kinderen van een warme maaltijd kunnen voorzien. Zo kunnen we toch nog iets voor de gemeenschap betekenen.

We houden jullie op de hoogte van de stand van zaken hier in Zuid-Afrika.
Blessings,
Theo en Jinke de Jong