Blog juli 2019: “Rolmodellen”

Rolmodellen

Niemand mag op jou neersien omdat jy jonk is nie, maar wees jy vir die gelowiges ’n voorbeeld in woord en gedrag, in liefde, geloof en reinheid.
1 Timotheüs 4:12 (Die Bybel, Afrikaans)

Gisteren hadden we een gesprek met een jongetje van de lagere school in Karatara. Er was een mobiele telefoon gestolen tijdens de laatste Kids Club en geruchten gingen dat hij dit had gedaan. Tijdens het gesprek bleek dat hij de telefoon daadwerkelijk had gestolen, in opdracht van een jongen van de High School waar hij mee omging. Waarom gaat een jongetje om met tieners die veel ouder zijn? Hij ziet op tegen zo’n “stoere” bink die stoere verhalen heeft over wat hij allemaal heeft uitgespookt. Een lerares zei dat, naast diefstal, drugs op de lagere school ook een probleem beginnen te vormen. Het schoolhoofd sprak de kinderen aan dat er twee “gangs” waren op de school. Nu zal dat nog kinderspel zijn, maar het is een teken aan de wand. Het is momenteel groot in het nieuws, zelfs in Nederland, dat het leger wordt ingezet om het bendegeweld in Kaapstad te beteugelen. De afgelopen 8 maanden zijn 2000 mensen omgekomen door bendegeweld, alleen al in de West-Kaap provincie. En juist in deze tijd beginnen de kids over bendes. Wat krijgen de kinderen en jongeren als voorbeeld voorgeschoteld? Wie zijn hun voorbeelden? Wie zijn hun rolmodellen?

Voor ons is het daarom zo belangrijk dat wij samenwerken met goede rolmodellen voor de kinderen en jongeren. Ze zijn energiek, vol ideeën en bovenal maken ze vaak gemakkelijk contact met de kinderen en jongeren in Karatara. Een aantal vrijwilligers die we vanuit Nederland hebben gehad, hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zo wordt er nog steeds gevraagd wanneer “die Hollanders weer kom”. Hiermee bedoelen ze Frances, Sem en Hilde die van december tot half februari aan het werk waren in het Light House. Niet alleen voor de kinderen en jongeren was dit onvergetelijk maar ook voor henzelf. Voor een kort verslag van hun werk klik hier.

Deze drie jonge mensen zijn, samen met al die andere vrijwilligers die we hebben gehad, rolmodellen voor de kinderen en jongeren waar we mee werken. Het is voor hen zo belangrijk dat zij zich kunnen spiegelen aan mensen, vaak iets ouder dan hen, die een positief voorbeeld zijn. Vaak ontbreekt het de kinderen aan goede rolmodellen in een omgeving waar liegen, stelen en vechten als normaal wordt beschouwd. In maart hadden we een groep jongeren uit Kaapstad die een vakantieprogramma deden in het Light House. Ook naar deze jongeren wordt nog steeds gevraagd door de kinderen: “kom die Kapenaars ook weer oom Theo?”. Waarschijnlijk zonder er bewust van te zijn, zijn deze vrijwilligers dé positieve rolmodellen voor “onze” kinderen van Karatara.

Voor ons is het geweldig dat wij onze vrijwilligers, de rolmodellen voor Karatara, mogen begeleiden en coachen om zo een steentje bij te dragen aan hún ontwikkeling en de bestemming die God voor hen heeft. Zo slaan we twee vliegen in één klap. De kinderen en jongeren van Karatara en omgeving krijgen te maken met goede rolmodellen en voor de vrijwilligers waar wij mee samenwerken is het vaak een onvergetelijke, levens veranderde tijd.

Saam is ons beter


kort – kort – kort

Vrijwilligers
Wij zijn blij dat er naar aanleiding van onze vacature inmiddels drie personen voor minimaal 6 maanden gaan helpen bij ons werk. Zij komen van half september tot begin april. Mocht je ook belangstelling hebben of je weet iemand die belangstelling heeft, kijk dan op de personeelsadvertentie op deze site.

World Servants
Een groep van 24 World Servants komt van 20 juli tot 10 augustus ons bezoeken. Zij zullen helpen met de bouw van het Light House en daarnaast ook kinder- en jongerenwerk doen. Wij zijn op dit moment nog druk bezig met de laatste puntjes op de “i” te zetten voor hun komst. Theo zal deze groep zondag, samen met nog twee mensen, ophalen van Cape Town Airport. We zien uit naar hun komst!

Inbraak
Facebook bericht Maandag 27 mei.
… en toen kreeg ik 11.16 uur vanochtend een telefoontje dat er ingebroken was bij het Light House… #balen Gebeden dat Het Licht de duisternis zal overwinnen en de waarheid boven tafel komt. Wat een “wonderlijke” dag. Er was ingebroken in de keuken van het Light House en in de caravan. “Toevallig” kwam er een politieauto langs en konden we direct een zaak openen. “Toevallig’ wist de politie binnen een half uur het dekbed terug te brengen wat in februari uit de caravan was gestolen. “Toevallig” kwam ik een verdachte tegen op weg naar huis. Ik heb hem direct maar meegenomen naar het politie buro. We hebben nu het gestolen dekbed van februari én van afgelopen week weer terug. De dader heeft bekend. De gasfles die gestolen is kunnen we traceren en er worden binnenkort meer aanhoudingen verwacht… en dat binnen een dag… te toevallig om toevallig te zijn… God is GOOOOOOD!!! #alslichtkomtmoetduisterniswijken #CIA #ChristInAction

Vakantie Kings Kids Programma
De traditionele vakantieweek in juni was weer geslaagd. De opkomst was dagelijks tussen de 105 en 140 kinderen. Het thema was “Licht”. Wanneer licht komt moet duisternis wijken. We hebben samen met de kinderen genoten. Wat weer opviel was het grote aantal tieners. Hier moeten we meer mee doen. We hopen dat wanneer de 3 vrijwilligers er zijn we de plannen voor het jongerenwerk meer handen en voeten kunnen gaan geven. (zie ook onder het kopje “Light House nieuws”)

Light House nieuws
• We hebben de eerste jeugdavond achter de rug. Het was een fijne avond en een goede opkomst. We willen een keer per twee weken een jeugdavond houden. We moeten regelmatig contact houden met de groep tieners zodat zij op de goede weg blijven.
• We zijn druk bezig om het Light House te bouwen. Onder leiding van Mornay Bouwer, onze bouwcoördinator, wordt er door een ploeg mensen veel werk verzet. We zijn super dankbaar voor al deze inzet.
• De koop van de grond laat nog op zich wachten. We hebben een gesprek met de burgemeester gehad. Hij heeft ons tips gegeven en een aantal personen om mee te praten. Wordt vervolgd…

Overig
We zijn alweer bezig om de schoolkampen in November te organiseren. De kinderen vragen ons bijna wekelijks of en wanneer we weer op kamp gaan.

In september krijgen we het jaarlijkse bezoek van de Creare Bijbelschool uit Bloemfontein. Zij zullen creatieve programma’s doen met dans, drama, mime en muziek bij onder andere de scholen en in het Light House.

Privé:
Dooitze hoopt in november zijn Bachelor Theologie af te hebben gerond. Hij zal daarna nog voor zijn Masters gaan.
Ruben geniet in Jeffreys Bay van het “Leadership Gap Year”.
Wij zijn erg dankbaar dat het zo goed gaat met onze jongens en trouwens ook met onszelf.