Blog april 2019: “Zalig zijn de armen van geest… (?!)”

Zalig zijn de armen van geest… (?!)


“Salig is die wat arm van gees is, want aan hulle behoort die koninkryk van die hemele.”   Mattheüs 5:3   (Die Bybel, Afrikaans)


Mensen horen graag bij een winnend team en houden van succesverhalen. In deze blog gaan we niet mee in de succesverhalen. Ook wij zitten wel eens in een dip… Gelukkig eindigt de blog positief dus haak niet halverwege met een naar gevoel af ?.

Een prachtig land met mooie mensen… en immense problemen
Na een goed verlof en mooie berichten dat het werk in Karatara gewoon doorging werden we bij terugkomst in Zuid-Afrika weer geconfronteerd met ellende. Een disfunctioneel gezin waarbij een zoon de rest van het gezin terroriseert. Een lieve tienermeid die zwanger is van een jongen die niet meer naar haar omkijkt. Meisjes van de lagere school die abortus laten doen. Corrupte politici die zichzelf verrijken over de ruggen van de mensen waarvoor zij moeten strijden. Een vrouw voor wie we goed zijn geweest, die ons zo’n beetje vervloekt omdat we ook naar anderen omkijken. Een inbraak in de caravan bij het Light House tijdens onze afwezigheid. Kinderen met een lage spanningsboog door het Foetaal Alcohol Syndroom en die daarom niet functioneren op school. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

“What’s in a name?” (Wat betekent die naam?)
Wat ons ook diep heeft geraakt is een moment dat we door de wijk Hornlee reden en op vrijwel iedere lantaarnpaal en stroomkast een grote sticker van Dr. Moses was geplakt. Hij was volgens de sticker het juiste adres om een abortus te laten doen. Iemand die de hopeloosheid van de (tiener)moeders commercieel uitbuit. Hoe tegenstrijdig is zijn naam. In de Bijbel, in Exodus 2, wordt Mozes als baby gered door hem in een biezenmandje in de Nijl te leggen. Deze Dr. Moses verdient geld door het leven van ongeboren kinderen te beëindigen. Dit druist zo tegen onze waarden van het leven in.

Dankbaar werk?
Al deze gebeurtenissen voelden bij terugkomst in Zuid-Afrika voor ons als een klap in het gezicht. Wat een ellende. Mensen in Nederland zeggen wel eens: “Jullie hebben zeker wel dankbaar werk?” Ja, dat hebben we, maar op de momenten als hierboven beschreven denk je wel eens: “Oh Here, waar moeten we beginnen” en zakt je de moed wel eens in de schoenen.

Er is hoop!
Gelukkig is er hoop in de soms schijnbaar hopeloze situaties. We halen onze kracht en leiding uit ons geloof. Iedere ochtend nemen we de tijd om te bidden en Bijbel te lezen en regelmatig lezen we rake dingen. Een paar weken terug las Theo het vers bovenaan deze blog: “Zalig zijn de armen van Geest”. Dit gaf ons rust. Wij kunnen de last van alle ellende niet op onze schouders dragen. De last van al die mensen die “arm van geest” zijn, in schijnbaar hopeloze situaties verkeren en daarom, in onze ogen, domme keuzes maken. We moeten dit overgeven aan God en wij moeten doen wat God van ons vraagt.

De focus op ons werk
Zo ging na enige tijd onze focus van alle ellende die we om ons heen zien weer naar het mooie werk wat wij mogen doen voor de kinderen en jongeren in Karatara en omgeving. In de maartvakantie organiseerde een groep uit Kaapstad, samen met mensen uit Knysna en Karatara, een vakantieclub in het Light House. In diezelfde week bracht een groep studenten en leiders van de Bijbelschool van Royal Mission uit Nederland ons een tweedaags bezoek (Voor een verslag van hun van een dagje Light House klik hier). Het waren mooie weken met een goede opkomst bij de programma’s. We merken nu al dat het Light House in een behoefte voorziet. Soms stonden er al meer dan 20 kinderen te wachten bij het Light House wanneer wij arriveerden. Verder hebben we goed contact met Youth for Christ Knysna om samen het verschil te maken bij de kinderen en jongeren. Een onverwachts bezoek van het raadslid van Karatara aan het Light house en haar enthousiaste reactie was ook erg bemoedigend voor ons en voor de voortgang van dit project. Zo gebeuren er gelukkig ook veel positieve dingen.

Overgeven
Wat is het toch mooi dat we de dingen waar we ons zorgen over maken en de dingen die ons overweldigen over kunnen geven aan God. Wij weten dat Karatara en omgeving de plek is waar we op dit moment moeten zijn om het verschil te maken voor de kinderen en jongeren waar we mee werken. We genieten van het werk en we zien veranderingen komen in de levens van de kinderen en jongeren. Met het Light House hebben we een prachtig middel om hun bij de hand te nemen en te coachen naar een goede toekomst. Daar moeten we mee bezig zijn.


Werp al julle bekommernisse op Hom, want Hy sorg vir julle. 1Petrus 5:7 (Die Bybel, Afrikaans)kort – kort – kort 

Ons verlof
Eind februari zijn we weer teruggekomen van ons verlof in Nederland. Naast het normale programma en familie- en vriendenbezoek hebben we vijf dagen onze passie over kinder- en jongerenwerk mogen delen met studenten van de “Children at Risk School” van Jeugd met een Opdracht in Heerde. Verder hebben we in Alkmaar onze geestelijke batterij weer opgeladen tijdens een 9-daagse Bidden & Vasten conferentie. Tijdens onze afwezigheid hadden de drie vrijwilligers, Frances, Hilde en Sem, onze taken in Karatara waargenomen. Ze hebben uitstekend werk verricht. Wat een enthousiasme! Hier zullen we in de volgende blog over berichten.

Light House nieuws
De tent is door een storm omgewaaid. Dit was wel even schrikken. De tent heeft beperkte schade. We laten de tent repareren en zullen bouwkundige aanpassingen doen om dit in de toekomst te voorkomen.
We zijn weer in gesprek met de gemeente. Zoals het nu lijkt komt ons voorstel voor een commissie die de koop moet goedkeuren. Verder hebben we gevraagd om ons aanzoek tot koop van de grond mondeling toe te lichten.

Vacature kinder- en jongerenwerkers
Wij zoeken mensen om ons voor minimaal een half jaar te helpen om het verschil te maken in de levens van de kinderen en jongeren waar wij mee werken. Ben je geïnteresseerd, kijk dan op vacature of download de vacature in PDF.